Lang leve Trump

Een dieet van Coca-Cola en Big Macs. Geblondeerd en gebruind. Een New Yorks accent. Donald Trump is op en top Amerikaans. De trends achter Trump zijn dat ook. In Lang Leve Trump analyseert Raymond Mens deze trends. Zijn conclusie: het tijdperk Trump dendert door, ook als de president het Witte Huis verlaten heeft.

Zo bouwt zakenman Trump aan zijn dollardoctrine in een tijd waarin steeds meer kiezers en beleidsmakers Amerika op één plaatsen. De stuurloze Republikeinse partij neemt Trump over om deze vervolgens volledig naar zijn hand te zetten. Door twitter als megafoon te gebruiken beïnvloedt hij sociale én traditionele media, die zich daar maar wat graag voor laten lenen. De elite in Washington ziet Trump als een familievriend die hun feestje plotsklaps verstoort, maar zijn kiezers ervaren hem als een frisse wind – ook al is hij alleen eerlijk wanneer het hem uitkomt.

Door voorbeelden uit speeches, debatten en interviews schetst het boek een intrigerend beeld van de werkwijze van Amerika’s 45e president. Zijdelings beschrijft Raymond zijn eigen ervaringen met de Verenigde Staten.

Bestellen

Lang Leve Trump bestellen? Dat kan op de site van uitgeverij Sparkle Auteurs en alle boekhandels in Nederland, zoals Bruna en Bol.com.

Boekpresentatie

Door het coronavirus zat een traditionele boekpresentatie er niet in. Daarom reed Raymond naar bekende Nederlanders om zijn boek te overhandigen.

Het eerste exemplaar van Lang leve Trump reikt Raymond uit aan Johan Derksen. Raymond rijdt vanuit Haarlem – met een doosje sigaren – naar Grolloo. ‘Zoals Johan een voetbalwedstrijd analyseert, zo duid ik de Amerikaanse politiek. Ik heb geen voorkeur, ik vind het gespeelde spel fascinerend.’

In Lang leve Trump deelt Raymond ook zijn persoonlijke ervaringen met de Verenigde Staten. ‘Al vanaf mijn twaalfde volg ik het Amerikaanse politieke circus op de voet. Waar komt die fascinatie toch vandaan? Als ik maar lang genoeg terugga, kom ik bij één fragment uit: Bassie en Adriaan in Washington.’ Daarom rijdt Raymond ook naar Vlaardingen om Aad van Toor hoogstpersoonlijk een exemplaar te overhandigen.

Reacties

Raymond presenteerde zijn boek ook bij Op1, waarin hij uitlegde dat de trends achter Trump blijven ook nadat Amerika’s 45e president het Witte Huis verlaten heeft.

In een latere uitzending ging Raymond bij Op1 in debat met Charles Groenhuijsen, die in zijn boek juist stelt dat het zogenoemde ‘Trumpisme’ een kort leven beschoren is.

Bij M legde Raymond uit dat de uitslag van de presidentsverkiezingen liet zien dat, hoewel Joe Biden uiteindelijk won, de steun voor president Trump nog steeds ontzettend groot is. Sterker nog: Trump kreeg acht miljoenen stemmen meer (71 miljoen in totaal) dan vier jaar geleden.

Later zei Raymond bij Op1 dat Trump de afgelopen jaren bouwde aan een nieuwe Republikeinse partij. Dat zijn partijgenoten na de verloren verkiezingen vierkant achter hun president blijven staan, geeft aan hoezeer Trump de partij naar zijn hand heeft gezet.

Sparkle Auteurs

Raymond publiceert zijn boek bij Sparkle Auteurs, waar hij in de zomer van 2020 als auteur tekent. Uitgevers Petra Hoogerwerf en Peter van der Horst helpen hem om zijn verhaal zo goed mogelijk op papier te zetten.

‘Een boek schrijven en uitbrengen is spannend’, zegt Hoogerwerf. ‘Jouw verhaal wordt openbaar en gelezen. Andere mensen vormen zich een mening over jouw boek en over jou. Onze passie is dat jouw verhaal en visie uiteindelijk een leesbaar boek wordt. Een gewaardeerd boek. Een boek waar jij trots op bent.’

Dat is volgens Raymond goed gelukt. ‘Maar niet zonder de hulp van Petra en Peter. Je kunt nog zo goed schrijven, een boek schrijven is echt andere koek. Gelukkig hielpen zij mij bij iedere stap, bijvoorbeeld om mijn verhaal zo gestructureerd mogelijk op papier te zetten. Ik kan iedere auteur aanraden om met Sparkle Auteurs te werken.’