Hij komt, hij komt… maar voorlopig niet

Het wordt me vrijwel dagelijks gevraagd: komt Donald Trump nou echt terug? En wanneer dan? Mijn inschatting: hij komt, maar voorlopig niet.

Veel nederlandse kindertjes slaakten na de aankomst van de goedheiligman afgelopen weekend een zucht van verlichting. Ondanks alle perikelen, dagelijks te zien in het Sinterklaasjournaal, kwam de pakjesboot tóch veilig aan. De mechanismen van de op handen zijnde comeback van Trump werken niet veel anders. Zijn fans volgen alle nieuwsberichten op de voet, zoals het onderzoek naar de ongeregeldheden van 6 januari en mogelijke rechtszaken. Als dat maar goed gaat! Ondertussen duimen ze voor de veilige terugkeer van hun messias.

De verhaallijnen zijn vergelijkbaar. Beide heren wonen het grootste deel van het jaar in een warm oord, in een soort kasteel. Daar bereiden ze samen met assistenten hun terugkeer voor. In een groot boek houden ze nauwkeurig bij wie er wel en niet braaf (of loyaal) is geweest. En ze weten: zodra ik terugkeer, stromen de pleinen vol met enthousiaste menigtes. De fascinatie voor Trump is bij veel Amerikanen bijna net zo groot als die van mijn neefje voor Sinterklaas.

Anders dan de Sint heeft Trump voorlopig geen keiharde deadline waarop zijn schip aan de kade hoeft te geraken. De presidentsverkiezingen zijn nog ver weg en bovendien liggen er weinig tot geen bedreigingen op de loer. Ieder beginnend presidentskandidaat wil vooral zijn naamsbekendheid vergroten, maar die is bij Trump al universeel. Aan geld geen gebrek: de afgelopen maanden haalde hij een recordbedrag van meer dan honderd miljoen dollar op. Ook de kiezersonderzoeken stemmen vrolijk: hij kan nog steeds op de steun van het overgrote deel van Republikeinse achterban rekenen. Alles wat je met een officiële presidentscampagne wilt bereiken, heeft Trump al.

Het enige dat Trump nog niet heeft, zijn tegenkandidaten, en ook dat is uiteraard goed nieuws. Er staan een paar populaire opvolgers klaar, zoals Donald Trump junior en de gouverneur van Florida, Ron DeSantis. Beiden zijn echter loyaal aan Trump en zullen hem niet voor de voeten lopen – DeSantis wordt juist vaak genoemd als mogelijke running mate. Andere Republikeinen die warm lijken te lopen voor een kandidatuur zijn Trumps oud-vicepresident Mike Pence en oud-adviseur Chris Christie. De verhoudingen tussen Trump en de twee heren zijn echter bekoeld, hetgeen ze onder de meeste Republikeinen niet populair maakt.

Zolang niemand een bedreiging vormt, blijft de strategie van team Trump vooral om stilletjes af te wachten. Dit lange wachten heeft als bijkomend voordeel dat de spanningsboog van de media gespannen blijft. Het is typisch Trump: als geen ander weet hij hoe je televisiekijkers van jong tot oud aan de buis gekluisterd houdt.

Een nieuwe kandidatuur lijkt zo goed als zeker, maar voorlopig hoeven we geen officiële campagne-aftrap van Trump te verwachten. Onlangs liet hij weten dat hij zijn beslissing al genomen heeft, maar deze waarschijnlijk pas na de tussentijdse congresverkiezingen van november volgend jaar bekendmaakt. Vanuit Florida analyseert de voormalige president de politieke situatie en concludeert hij: de tijd is mijn vriend.