Kelderende kijkcijfers goed nieuws voor Trump

De kijkcijfers van Amerika’s nieuwszenders zijn niet om over naar huis te schrijven. CNN, FOX News en MSNBC zien miljoenen kijkers wegzappen. Dit heeft niet alleen  financiële, maar ook politieke gevolgen.

FOX News is de best bekeken nieuwszender van de Verenigde Staten. Overdag stemmen er gemiddeld een miljoen Amerikanen op de zender af. Als kijkcijferkanonnen Tucker Carlson en Sean Hannity de avondprogrammering overnemen, stijgt dit naar twee tot drie miljoen. Ter vergelijking: CNN-sterren Anderson Cooper en Chris Cuomo komen zelden boven de één miljoen uit.

Nieuwszenders kunnen natuurlijk niet tippen aan grote amusementsprogramma’s of sportwedstrijden. Naar Sunday Night Football kijken al gauw meer dan tien tot vijftien miljoen mensen. Toch zijn ook twee miljoen kijkers kassa voor de zenderbazen. De aanhang van de nieuwszenders is duidelijk politiek georiënteerd, wat voor reclamemakers interessant is.

Waar RTL Z in Nederland maar met moeite overeind blijft, is breaking news in de Verenigde Staten big business. Het belang van de kelderende kijkcijfers is dan ook groot.

Over de hele maand juni trok FOX gemiddeld zo’n twee miljoen kijkers per avond. In vergelijking met juni 2020 is dit een daling van 42%. Het aantal kijkers van CNN daalde in dezelfde periode met maar liefst 52%, terwijl MSNBC 36% inleverde. Dit kost de moederbedrijven potentieel honderden miljoenen dollars. Er moet ingegrepen worden.

Dat lijkt lastig. Er is immers geen garantie voor brekend nieuws. Nieuwszenders zijn bij uitstek geschikt voor grote nieuwsgebeurtenissen, zoals 9/11 of de oorlog in Irak. Zelfs over de verdwijning van vlucht MH370 wist CNN dagenlang te speculeren. Maar wat doe je in godsnaam op een slow news day?

Gelukkig is daar de amusementsfabriek Washington. Presidentsverkiezingen duren een slordige twee jaar. Kandidaten stijgen, raken verwikkeld in schandalen en gaan in talloze, felle verkiezingsdebatten rechtstreeks de confrontatie met elkaar aan. Een soort Game of Thrones met politici. Spektakel genoeg dus. De strijd om het Witte Huis begint direct na de tussentijdse congresverkiezingen van volgend jaar. De eerste kandidaten zijn al in Iowa gesignaleerd. Nieuwsbazen kunnen niet wachten.

In 2020 wist toen nog-kandidaat Trump handig op de honger van de nieuwszenders in te spelen – hij kreeg meer zendtijd dan alle Democratische en Republikeinse presidentskandidaten bij elkaar. Dit kunstje wil de oud-president graag herhalen. De huidige kijkcijfers helpen hem hierbij.

Bij CNN staat het presidentschap van Trump nog vers in het geheugen. November vorig jaar was voor de zender zelfs de best bekeken uitzendmaand ooit. Sinds het aantreden van president Biden dalen de kijkcijfers in rap tempo. De president zal hier niet warm of koud van worden – ‘stabiliteit’ en ‘rust’ zijn kernbegrippen van zijn Witte Huis. Vooral de oud-president kijkt tevreden toe. Achter de schermen heeft Trump de bazen van FOX al laten weten dat alleen hij hun kijkcijfers weer omhoog kan krikken. Daar kan hij weleens gelijk in hebben. Het is geen toeval dat vrijwel alle nieuwszenders, ook CNN, weer volop over Trump berichten. Van zijn juridische verwikkelingen tot en met een mogelijke terugkeer op het campagnepad.

De kelderende kijkcijfers van Amerika’s nieuwszenders bezorgen niet alleen de zenderbazen hoofdpijn. Tegenstanders van Trump houden hun hart vast.