Echte mannen passen zich soms een beetje aan

Raymond Mens 6 januari 2020
0 people like this post

‘Alles wat jongens en mannen leuk vinden, wordt verboden’, klaagde Syp Wynia vorige week. Volgens de columnist wordt Nederland in een hoog tempo ontdaan van dingen die mannen nou eenmaal fijn vinden. Hij noemde “stevig autorijden, vuurtjes stoken, vuurwerk afsteken, roken, drinken en vlees eten” als voorbeelden.

Ik heb nog nooit een sigaret aangeraakt en vuurtjes stoken leek me ook nooit een fijne vrijetijdsbesteding, maar ik snap natuurlijk wel wat hij bedoelt. Waarom mogen we dingen die simpelweg leuk en lekker zijn, steeds vaker niet meer doen?

Heel antwoord op die vraag is heel simpel: omdat we met ontzettend veel mensen in een piepklein landje wonen.

Als jij flink wat peuken opsteekt, verhoog je mijn kans op kanker. Daar zit ik nou net niet op te wachten iedere keer als ik door een draaideur loop. Als jij te veel drinkt, verhoog je de kans dat je in de auto stapt en een ongeluk veroorzaakt.

Als je met veel mensen bij elkaar een beetje fijn wilt wonen, moet je je soms een beetje aan elkaar aanpassen.

Ik ben zo’n VVD’er die autorijden fantastisch vindt. Des te sneller, des te beter. Lekker man. Maar laten we ook een beetje reëel doen. We leven in een klein, druk landje. Als 100 in plaats van 130 beter is voor het milieu en de veiligheid, gaat niemand daar dood van. Integendeel. Zoals premier Rutte zei: als 100 rijden ervoor zorgt dat een bouwvakker weer aan het werk kan, dan doe ik dat graag. “Een beetje inschikken”, noemde hij dat.

Niemand minder dan Klaas Dijkhoff stelde vorig jaar in zijn manifest dat liberale maatregelen niet altijd de meest liberale samenleving veroorzaken. De vrije verkoop van vuurwerk is daar een goed voorbeeld van. Het klinkt natuurlijk hartstikke liberaal, maar als mensen in de wijken waar idioten huishouden hun huis rond oud en nieuw in Aleppo op een goede dag zien veranderen, worden zij door die vrije verkoop van vuurwerk flink in hun vrijheid en veiligheid beperkt.

Ook de boerenprotesten vallen feilloos in dit rijtje. Menig boer klaagt over de toegenomen regelgeving die ook nog eens om de haverklap verandert. Ontzettend irritant natuurlijk. Maar als je ons voedsel produceert, ben ik blij dat de overheid regelmatig controleert of dat een stukje veiliger of beter kan. Als je ook nog eens met dieren werkt, geldt dit des te meer. Onze blik op dierenwelzijn verandert en dat is maar goed ook. De boer die niet continue op zijn vingers gekeken wil worden, adviseer ik met klem om een ander beroep te kiezen.

Ik reis natuurlijk veel door de Verenigde Staten en een vergelijking met dat land, waar zoveel meer ruimte is, ligt voor de hand. Daarom laat ik ‘m voor deze keer even liggen.

De feestdagen bracht ik door bij mijn schoonfamilie in Noorwegen. Een land meer dan tien keer zo groot als Nederland met nog geen vijf miljoen inwoners. Daar kun je je nog lekker mannelijk uitleven, toch? Dat valt reuze mee. Vuurwerk hoor je niet voor oudjaarsavond, roken mag je nergens, de maximumsnelheid bijna overal 90 kilometer per uur en wie er autorijdt mag geen druppel alcohol op hebben.

Een vuurtje stoken mag dan weer wel, maar alleen op natte dagen en als één aangewezen persoon er continu zicht op houdt.

Als we nou eens accepteren dat we hier met heel veel mensen op een piepklein stukje land wonen, zou dat veel problemen oplossen. Als je dat een beetje fijn wilt doen, accepteer je dat je niet lukraak bommen kunt afsteken, lekker kan karren of ’s werelds grootste landbouwexporteur kunt zijn.

Je accepteert dan dat alles wat Syp Wynia graag wil, simpelweg niet kan.

Echte mannen passen zich soms een beetje aan.

Category: Blog
  • 0
  • 405