Democratische debatten: race ligt open

Raymond Mens 28 juni 2019
0 people like this post

De eerste review kwam uit het Witte Huis. “Boring“, noemde president Trump het eerste debat tussen de Democratische presidentskandidaten. Nu beide debatten er opzitten kunnen we pas écht de balans opmaken.

Vannacht was het tweede debat tussen de belangrijkste Democratische kanshebbers. Er zijn zoveel kandidaten in de strijd om de Democratische nominatie, dat NBC maar liefst twee debatavonden organiseerde. Dus: who’s up and who’s down?

De belangrijkste conclusie: de race ligt open. Natuurlijk, Joe Biden ligt in de peilingen nog reeds ruim aan kop. Maar om die positie te behouden, moet hij aan de bak. Wie Bidens campagnes uit 1988 en 2008 volgde, weet dat ‘ie allesbehalve een goede campaigner is. Zijn belangrijkste makke: hij babbelt teveel en te lang. Debatten blijven voor hem dan ook een uitdaging – hij komt maar moeilijk tot zijn punt, als ‘ie er al komt.

Ondertussen komen de dames op stoom. Kamala Harris was vannacht wél on point en pakte Biden meerdere keren stevig aan. Gisteren was Elizabeth Warren al heer, eh, vrouw en meester op het podium. Beide dames barsten van de energie en profileren een duidelijke hervormingsagenda. Ze hopen hiermee te laten zien dat, waar Hillary Clinton faalde, zij president Trump wél kunnen verslaan.

En Bernie Sanders? Soms vergat je dat ‘ie er vannacht ook nog stond. De senator uit Vermont moet de komende weken aan de bak om te voorkomen dat Warren en Harris hem voorgoed voorbijstreven. Aan zijn goed gevulde oorlogskas kan het in ieder geval niet liggen – nu hijzelf nog.

Dan is er nog de groep die de onderstroom uitmaakt. Ze komen nog tekort om écht kans op de nominatie te lijken maken, maar hun campagnes leven blijven na de debatten van deze week relevant. Pete Buttigieg en Cory Booker zijn van die kandidaten.

De conclusie? De race ligt open. Biden blijft aan kop maar is geen slam dunk. Sanders krijgt grote moeite om Warren achter zich te houden. En tot slot: ook Harris zal profiteren van haar sterke optreden.

Category: Blog
  • 0
  • 863