Tweede Kamer blijft ‘Democratisch’ bolwerk

Raymond Mens 20 maart 2017
0 people like this post

Veel Nederlanders gaan er vanuit dat partijen als VVD, PVV en CDA veel gemeen hebben met hun Amerikaanse collega’s aan de rechterzijde van het politieke spectrum daar: de Republikeinen. Niets is minder waar. Amerikaanse politici zijn namelijk grosso modo veel conservatiever dan hun Nederlandse collega’s.

Sterker nog: gooi alle Nederlandse politieke partijen op één hoop en je hebt de Democratische partij. De Democraten in de VS geloven uiteraard in marktwerking, maar wél met een sociaal vangnet. De partij kent progressieve noorderlingen (vergelijkbaar met D66 en GroenLinks) en conservatievere zuiderlingen (denk VVD, PVV).

Hoewel Geert Wilders veel Republikeinse vrienden heeft, staan zij qua economisch beleid mijlenver van hem af. Kortom: de Republikeinen staan verder van de Nederlandse politieke consensus af dan menigeen denkt. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart is dit beeld niet veranderd.

Wellicht alleen de SGP en het Forum voor Democratie (FvD) zouden zich thuis voelen onder Republikeinse vlag, door respectievelijk hun sociaalconservatieve en bestuurlijke agenda’s.

Category: Blog
  • 0
  • 1093