Waar blijven de échte debatten?

Raymond Mens 14 maart 2017
0 people like this post

De Nederlandse verkiezingsdebatten staan dit jaar in het teken van onze identiteit en de zorg. Met een beetje mazzel komen ook de toenemende files en euthanasiewetgeving aan bod. Maar waar is het buitenland?

Je hoeft geen Internationale Betrekkingen gestudeerd te hebben om te kunnen constateren dat het internationale speelveld instabiel is. Vluchtelingenstromen uit Noord-Afrika. Russische agressie in Oost-Europa. Een toenemende terreurdreiging. Tel daarbij op de Verenigde Staten die in toenemende mate in zichzelf gekeerd zijn en het feest is compleet.

Helaas debatteerden Geert Wilders en Mark Rutte gisteren bij EénVandaag enkel over de zorg, de economie en integratie. Dat het buitenland überhaupt eventjes aan bod kwam, had alles met de Turks-Nederlandse spanningen van het afgelopen weekend te maken.

Ook de NOS gaat dit tij helaas niet keren. In het slotdebat van vanavond mogen partijen zélf (!) de stellingen aanleveren. Debatexperts Lars Duursma en Victor Vlam legden eerder al uit dat dit de kwaliteit van de debatten niet ten goede komt.

Want of we het nou leuk vinden of niet, het buitenland doet ertoe. President Trump draait de NAVO-geldkraan écht dicht. Veel Amerikanen vinden dat zij te lang de rekening hebben betaald voor Europa’s veiligheid. Dat feestje duurt niet lang meer.

Geef de Amerikanen eens ongelijk. Bijna driekwart van het NAVO-budget komt uit de Amerikaanse portemonnee.

NAVO

Alsof deze oneerlijke verdeling nog niet schandalig genoeg is, houden veel Europese landen zich simpelweg niet aan de afgesproken norm van twee procent. Alleen Griekenland, Polen, Estland en het Verenigd Koninkrijk komen hun afspraak na.

Afbeeldingsresultaat voor nato spending 2016

Als Nederland de tweeprocentnorm wil halen, moeten er jaarlijks miljarden extra naar Defensie. Alleen de SGP wil zo snel mogelijk aan de norm voldoen en trekt hier dan ook direct drie miljard euro voor uit. Dit bedrag is overigens nog niet voldoende.

Het CDA en de ChristenUnie zien ook dat de Defensienorm van de NAVO veel geld kost. Zij willen daarom eerst naar het Europese gemiddelde van 1,43 procent van het bbp, wat neerkomt op zo’n twee miljard euro per jaar. De VVD houdt het op één miljard op jaarbasis. Partijen als de SP, PvdA en de PVV blijven steken op schamele honderden miljoenen.

Is dit genoeg? Nee, natuurlijk niet. Maar hoe waarborgen we dan onze veiligheid terwijl de VS de geldkraan langzaam maar zeker dichtdraaien?

Daar zou ik nou weleens een debat over willen zien.

Category: Blog
  • 0
  • 1185